EduPet Academy - Fietsen met je hond

5 jaar geleden

Fietsen is voor je hond een goede manier om energie te verbranden. Voordat jullie samen in beweging komen om fitter te worden, is het belangrijk dat je viervoeter gezond en volgroeid is. Twijfel je aan zijn conditie? Raadpleeg dan altijd eerst je dierenarts voor een gedegen bewegingsadvies!

Begin rustig…

Naast de fiets lopen moet je leren. Stap voor stap: letterlijk! Je hond moet rustig naast de fiets meelopen zonder te trekken. Pas als dat goed gaat, kun je kleine stukjes gaan fietsen. Let op: je hond hoort daarbij altijd in draf te blijven! De gemiddelde snelheid ligt ongeveer tussen de 10 en 15 kilometer per uur. Als je je hond als een dolle mee laat rennen, hoe graag hij dat misschien ook wil, kan hij zich letterlijk stuklopen.

…en bouw langzaam op

Je kunt steeds ietsje langer gaan fietsen. Op zoek naar een trainingsschema om je hond naast te fiets te laten lopen? Daarvoor verwijzen we je graag naar http://www.prinspetfoods.nl/artikel/fietsen-met-uw-hond, waar je nog veel meer handige fietstips vindt.

Safety first!

Als je met je viervoeter gaat fietsen, zul je je aandacht goed moeten verdelen tussen je hond en het verkeer. Zorg dat het voor alle partijen veilig blijft en let vooral goed op de lichaamstaal van je hond. Stap indien nodig tussendoor even af voor een rust- en drinkpauze, waarbij je meteen even de voetzooltjes kunt inspecteren. Fiets je tijdens de schemering, of in het donker? Zorg dan dat jullie goed zichtbaar zijn! In de dierenspeciaalzaak vind je allerlei lampjes, lichtgevende halsbanden en reflecterende hesjes, die je daar meteen kunt testen en passen. In onze webshop vind je ook een aantal handige producten om op een veilige manier met je hond te fietsen. 

Helemaal hip

Als je echt helemaal de blits wilt maken, kun je ook samen met je hond gaan steppen: een hippe hondensport die in opkomst is. Op de step zul je zelf ook flink in actie moet komen! Je zult merken dat de beenzwaaien die je tijdens het steppen maakt behoorlijk wat spierkracht kosten. Op diverse locaties kun je al terecht voor speciale steplessen met je hond. Net als bij fietsen geldt dat je het steppen langzaam opbouwt en je tochtjes regelmatig afwisselt met rustdagen.

Bikejoring

Houd je ervan om fietsparcours af te leggen met je hond in een bosrijke omgeving? Dan is bikejoring wat voor jou! Ga naar www.canicrossnederland.nl en lees alles over Canicross Nederland, de juiste uitrusting, trainingslocaties en bekijk de wedstrijdkalender.


Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes, tips en acties van Prins?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in