Voedingscoach - Voeding voor jonge konijnen

5 jaar geleden

Na ongeveer vier weken is het zover: een nestje met jonge konijntjes wordt geboren. En wat zijn ze leuk! Maar hoe verlopen die eerste weken in het nest? Wanneer mag een babykonijntje naar een nieuw thuis? En hoe gaat de verzorging in zijn werk? We vertellen je alles wat je wil weten over je babykonijn!

Konijnen worden kaal geboren en hebben de eerste tien dagen hun ogen dicht. Om ze in deze periode warm en beschermd te houden maakt het moederkonijn een nestje van hooi en plukjes haar uit haar eigen vacht. Pas na twee tot drie weken zullen de babykonijntjes, ook wel lampreien genoemd, voorzichtig het nest verlaten en het hok gaan ontdekken. Vanaf dat moment zullen ze naast de moedermelk ook wat voer gaan eten.

Kwetsbaar

Babykonijnen moeten minimaal zes weken bij hun moeder blijven, het liefst nog twee weken langer. In deze tijd drinken ze melk bij de moeder. Deze moedermelk bevat veel eiwitten en vetten, waardoor de konijntjes goed groeien. Babykonijnen te vroeg bij hun moeder weghalen werkt ontwikkelingsproblemen in de hand.

Socialiseren

Na zes tot acht weken mag een babykonijn weg bij zijn moeder. Het jonge konijntje zal in eerste instantie het nest missen en nog niet gewend zijn aan mensen. Het babykonijntje moet stap voor stap aan je wennen. Doe dit door het konijntje groente of fruit uit je hand te laten eten, tegen hem te praten en hem voorzichtig te aaien. Aai nooit tegen de haren in! Het babykonijntje zal al snel je stem en geur herkennen en steeds vrijer worden. Het is belangrijk om een konijntje de eerste maanden te socialiseren. Zo zal het konijn in de toekomst eerder wennen aan nieuwe mensen en vreemde geluiden. Laat je jonge konijn socialiseren in een ruim konijnenhok. Ga in onze webshop op zoek naar een geschikt hok voor jouw konijn. 

Optillen

Is je jonge konijn daar helemaal aan gewend? Dan kun je proberen het dier voorzichtig op te tillen. Til hem op door je ene hand onder zijn borst te leggen en de andere onder zijn kont te schuiven. Door het konijn met zijn rug tegen je aan te houden kan het niet makkelijk wegspringen. Maar pas goed op: door hun natuurlijke vluchtreactie kunnen babykonijnen erg springerig zijn.

Babykonijn

Groei


Hoeveel een babykonijn groeit hangt af van het ras en de grootte van het nest. Als je zeker wilt weten dat je konijntje goed groeit, kun je het wegen. Doe dit bijvoorbeeld één keer per maand. Leg een doek in een kom en leg het konijntje hier voorzichtig op. Plaats de kom vervolgens op de keukenweegschaal en noteer het gewicht. Bij grotere rassen kun je gebruikmaken van de gewone weegschaal.

Belangrijk

Net als mensenbaby’s moeten babykonijntjes alles nog leren. Ze zijn actief en nieuwsgierig, maar vaak ook ondeugend en onzindelijk. Een oefening in geduld dus.


Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes, tips en acties van Prins?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in