Het Dierenspreekuur - Hamster heeft lange tanden

5 jaar geleden

Heb je een rat, muis, hamster of gerbil? En kijk je wel eens in zijn bekje? Om tandproblemen te voorkomen, zou je dat eigenlijk regelmatig even moeten doen!

Knaagdieren heten niet voor niets knaagdieren: ze beschikken over vier vlijmscherpe voortanden, waarmee ze zelfs door kunststof kunnen ‘zagen’. Knagertanden zijn trouwens niet altijd stralend wit. Gele of oranje tanden zijn heel normaal. Het is ook normaal dat er in de onderste voortanden iets speling zit, waardoor ze wat uit elkaar kunnen wijken.

Inspectie

Een kijkje in het knagerbekje

Knagertanden blijven een leven lang doorgroeien. Dat gaat in een behoorlijk tempo, met enkele centimeters per jaar! De snijtanden slijten niet alleen door het harde materiaal waarop wordt geknaagd, maar vooral door het contact dat ze met elkaar maken. Het is belangrijk om regelmatig te controleren of alles met de tanden van je knager nog in orde is. Knagers vinden dit niet altijd even leuk, dus de inspectie moet altijd voorzichtig, met beleid en eventueel met hulp van een dierenarts gebeuren. Pas op dat hamsters, die door hun wangzakken ruim in hun vel zitten, zich niet kunnen omdraaien om je te bijten!

Lekker knagen!

Knaagdieren hebben één levensmotto: knagend vooruit! Geef je knager daartoe een harde hondenkoek of speciale, bij de dierenspeciaalzaak verkrijgbare stukken wilgenhout. Let op: extra knaagmateriaal geven heeft geen zin als er al tandproblemen zijn, de tanden kunnen elkaar door de foutieve stand dan simpelweg niet bijslijpen.

Waarschuwingssignalen

Als de voortanden niet goed tegen elkaar staan, kunnen ze langs elkaar heen groeien. De tanden kunnen daarbij als een soort olifantstand scheef uit de bek groeien of in het verhemelte gaan prikken, dat daardoor ontstoken kan raken. Als te lange tanden ‘binnenboord’ blijven, kan het soms langs duren eer ze ontdekt worden. Slecht tot niet meer eten en zichtbaar vermageren en verzwakken zijn waarschuwingssignalen, net als kwijlen doordat de knager zijn bekje niet goed meer kan sluiten. Het dier heeft dan vaak een nat en vies snuitje.

Lastig klusje…

Te lange tanden kunnen met behulp van een speciale tang worden bijgeknipt. Dat is een specialistisch klusje, waarbij het oppassen is dat de tanden niet splijten en dat de tong van de knager niet wordt geraakt. Zeker als je knager niet goed gewend is om vastgehouden te worden, geeft dit erg veel stress. Dat is iets waar vooral gerbils erg slecht tegen kunnen en wat je knager fataal kan worden. De dierenarts kan dan besluiten het knippen of bijslijpen van de tanden onder narcose te doen. Mocht er bij je knager onverhoopt een tand zijn afgebroken, dan groeit die doorgaans vanzelf weer aan. Houd wel in de gaten of de tegenoverliggende tand intussen niet te lang wordt, en voer een dier dat door gebitsproblemen tijdelijk moeite heeft met knagen bij met extra zacht (of geweekt) voer.

Klapper- en knarsetanden

Hoor je een knager klappertanden? Wees dan voorzichtig, want de boodschap die hij daarmee afgeeft is heel duidelijk: ‘Ik ben boos!’ Ratten kunnen een heel typerend geluid met hun tanden maken. Dat zogeheten knarsetanden wordt vaak vergeleken met het spinnen van een kat. Ratten doen het vaak als ze ontspannen zijn, maar soms is het ook een uiting van stress of onzekerheid.


Wil je op de hoogte blijven van nieuwtjes, tips en acties van Prins?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief
Schrijf je nu in